Menu

Gunung Liang East [1933 M / 6342 ft] & Gunung Liang West [1933 M / 6342 ft]

15 Comments

Terjah trip orang lagi, and yeah i survived! Hahaha and the longest daypack trip setakat ni. Dekat 22 jam dalam hutan, kalah yong belar daypack hm hm 😌😌 super thanks to makhluk yang sabar bersabar sweep kita even mahkluk tu kind of menyakitkn hati jgk la bila kita letih nk rehat kejap dia tepuk2 beg suh jalan jugak hahaha (u know who u are lol)
So, setelah sekian lama beberapa trip tak buat summary (sampai ada yang bising) makanya, nahh 😂
Summary &Time Log (mohon faham ini pace sendiri, so yang padu2 boleh lah tolak sejam ye dari timing ni lol):
Total line up: 30 (inclusive 3 crews) Total hours: 21 hours + Total hiking hours (excluding rest and waiting): +- 10.5 hours (+- 7 jam naik, +- 3.5 jam turun) Mental sickness: no comment 😂
4.00am: gerak dari starting point. time ni pacat memang kritikal. macam2 saiz ada dari sehalus rambut sampai lah sebesar2 alam alih2 melekat je kat badan mohon double triple protection. time ni pakai tight, seluar, stokin bola, stokin biasa. So Alhamdulillah kaki tak kena sebat lol. tp sempat lah kena tiga das kat area pgelangan tangan. org lain kena siap mcm kena tembak mengalir2 darah kat baju wuuuu 😭😭 n bab trek dekat sini, nak kata santai sangat taklah, tapi taklah pacak menggila. kalau banding dengan trek balak Nuang, this one susah lagi sikit sebab kena langkah /merangkak bawah byk balak2 besar. Tak landai sgt, tapi tak pacak
6.00am: tiba di Kem Lubok Hantu. rehat solat
7.00am – 7.35am: set up untuk cross sungai besar kat Lubok Hantu. time ni critical sbb air naik and deras. Be extra careful sbb boleh hanyut.
10.15am: tiba di kem 7E. Last waterpoint berhenti rehat sampai 11.35am
1.40pm:tiba di puncak Gunung Liang East. masani hujan lebat, tak sure berapa jam sebab terlelap dalam poncho sambil menunggu hujan berhenti & dilimpahi air hujan disekeliling hahaha buruk gila perangai. hujan berhenti, so sambung dengan misi (5 mins walk) dah sampai Gunung Liang West. Snap gmbar etc
4.20pm: gerak turun dari puncak
5.20pm: Tiba di Kem 7E. Rehat kejap lepak ngan pakcik2 yg camping siap hulur air and nasi impit lagi. mekasih, semoga murah rezeki pakcik2 heh 😊
5.40pm: gerak dari kem 7E
6.45pm: tiba di kem Lubok Hantu. hahaha time ni lah time paling critikal sbb dia dipanggil "masa menunggu". 5jam menunggu semua line up sampai sambil terbeku sbb cross sungai, baju dah basah + perang ngan pacat. Takpelah, pengalaman. nak sangat masuk hutan kan hahaha 😂😂
11pm: semua line up tiba di Kem Lubok Hantu. Line up rehat + makan
11.55pm: gerak dari kem Lubok Hantu
1.25am: tiba di starting point kembali. Alhamdulillah semua line up dan crew selamat pergi dan pulang
***So, kalau malas nak baca panjang2 kat atas, ni super summary untuk hiking hours:
4.00am – 6.00am (2 jam): starting point – Kem Lubuk Hantu
7.35am – 10.15am (2jam 40 min): kem Lubok Hantu – Kem 7E
11.35am -1.40pm (2 jam 5 min): Kem 7E – Puncak Gunung Liang (beza masa Puncak East ke West dalam 5-10 min shj)
4.20pm – 5.20pm (1 jam): Bergerak turun Puncak – 7E
5.40pm – 6.45pm (1 jam 5 min): 7E – Lubuk Hantu
11.55pm – 1.25am (1 jam 30 min): Lubuk Hantu – Starting point.
So overall, Daypack still ok. Cuma kalau nak tengok sunrise, better start hiking lagi awal, atau camping je senang kat 7E. tapi kalau padu, mana2 pun boleh haha saiaa takuadd so memang bye bye sunrise 😂😂
p/s: tazabbar tunggu liputan astro awani loll kbye 
#naturehunterz#gunungliangeastwest #gunungke24 #misi30gunung #training #upnext#yongyap #roadtoG7

15 thoughts on “Gunung Liang East [1933 M / 6342 ft] & Gunung Liang West [1933 M / 6342 ft]”

  1. 792216 767137I genuinely prize your function , Wonderful post. 101059

  2. 289568 613820woah i like yur site. It actually helped me with the info i wus seeking for. thank you, will save. 183514

  3. 391214 415223Hmm is anyone else encountering issues with the pictures on this blog loading? Im trying to figure out if its a dilemma on my end or if its the blog. Any responses would be greatly appreciated. 805942

  4. 460661 45477A lot of thanks for sharing this fine piece. Very fascinating tips! (as always, btw) 765853

  5. 246912 92567hello good site i will definaely come back and see once again. 258709

  6. 1uodiyala says:

    921506 305468An intriguing discussion is going to be worth comment. I believe which you can write read a lot more about this topic, may possibly nicely definitely be a taboo topic but generally folks are inadequate to chat on such topics. To a higher. Cheers 467370

  7. 64682 109907 Its hard to locate knowledgeable people on this topic, but you sound like you know what youre talking about! Thanks 708979

  8. jhfn e says:

    302210 236488I discovered your blog web site on google and check just some of your early posts. Proceed to preserve up the excellent operate. I just extra up your RSS feed to my MSN Information Reader. Seeking forward to reading much more from you in a whilst! 142855

  9. 415288 993219Hey I was just searching at your internet site in Firefox and the image at the top of the link cant show up properly. Just thought I would let you know. 502711

  10. 470851 863414Some times its a pain inside the ass to read what men and women wrote but this internet website is very user friendly ! . 752621

  11. 113522 392779I really like this info presented and possesses given me some type of resolve forpersistance to succeed i truly enjoy seeing, so sustain the excellent work. 147398

  12. 579666 113644Hey, you?re the goto expert. Thanks for haingng out here. 557653

  13. nutritional says:

    452182 88793This is something I actually have to try and do a lot of analysis into, thanks for the post 458528

  14. 261652 296824Howdy very cool site!!Guy .. Beautiful .. Amazing. 991091

  15. my response says:

    481373 519295Thank you for your really great info and respond to you. san jose car dealers 780213

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

%d bloggers like this: