Menu

Cara-cara Mengambil Gambar yang Cantik guna Handphone sahaja

19 Comments

Assalamualaikum & Hi Lovelies! Ada ke kat sini yang minat nak ambil gambar-gambar cantik? Geram kan bila kita nampak sesuatu yang menarik pastu rasa “eh lawa nya wajib snap gambar ni”. Konon-konon nak abadikan lah memori tu kan. Tapi malangnya bila dah snap, “Ehh ni kenapa tak cantik macam tengok live?!” Hahaha perasaan tu biasa..

Dengan ini, Ann pun bersemangatlah mengikuti program FOTOFON bersama geng #KelabBloggerBenAshaari di Pusat Pelancongan Malaysia (Matic) dengan penajaam dari Cosmoderm pada 10 Februari 2018 yang lalu.

Dalam program ini, kami diajar oleh Encik Rahman Roslan, seorang fotografer profesional dari Sony, tentang cara-cara mengambil gambar terbaik dengan menggunakan handphone sahaja. Siapa kata kalau nak ambil gambar cantik wajib guna camera mahal-mahal tu? Taklah.. guna telefon pintar pun dah okay, yang penting perlu tahu basic & adanya skill fotografi dalam diri.. kami belajar menggunakan manual mode ya, bukan auto mode..

Sejujurnya, selama Ann pernah belajar tentang basic dalam mengambil gambar iaitu aperture, shutter speed & ISO, tak kira banyak kali mana diajar, otak ni tak boleh nak terima. Mesti lupa konsep asas tu. Sampai lah harini, mungkin sebab ada penggunaan praktikal, Ann jadi lebih mudah faham dan hadam.

Kami juga diajar element yang penting yang perlu ada dalam sesebuah gambar seperti light, frame, rule of third, foreground, reflection & perlunya ada perspective line dalam sesebuah gambar.

Macam kita sebagai rakyat marhaen ni, tengok je gambar ada gaya sikit, rasa macam cantik sangat dah, tapi tak semestinya di mata fotografer profesional. Mereka sangat detail untuk setiap perincian gambar tu.. cantum tak cantum antara satu-satu objek, kaitan background dengan subjek yang dipamerkan dan banyak lagi.

Goody bags tajaan Lembaga Zakat Selangor.

Tentang perspective line tu, betul kata encik Rahman “lepas kelas ni mesti semua start nampak ‘invisible line’ bila tengok semua benda..” haha memang betul pun.. di penghujung sesi, semua antara kami mula menjadi “juri”, komen semua gambar yang ada bila #fotofoncosmodermcontest diadakan, iaitu pertandingan yang mana kami diminta mengambil gambar product dari salah satu penaja program hari ini iaitu Cosmoderm dengan menggunakan teknik yang diajarkan..

Gambar yang Ann ambil.. mesti lah tak menang.. hahaha salah satu sebabnya background hotel Concorde tu tak menggambarkan/tiada kaitan dengan produk Cosmoderm yang diiklankan.

Banyak betul yang di ajar dalam bengkel kalini.. Bukan biasa-biasa ni.. Encik Rahman menggunakan pendekatan praktikal berbanding secara teori membuatkan bengkel ini jadi lebih menarik.

Antara penaja breakfast, minum pagi & makan tengahari kami adalah Brill Premium Coffee, Restoran Nelayan Gombak, Ira Bakeri, Khaisya Delite, Cafe Cerita Kambing & Tasty Bake.

Memang betul-betul kenyang lah kelas kalini dengan segala macam makanan yang ditaja.

Oh ya, selepas tamat program, sempat lagi kami “bayar denda” sebab tak datang sesi Jom Kurus haritu. Ok lah tu makan pun banyak, harapan bolehlah turunkan sikit kan berat.. hahaharapan sangat..

Jumping jack berjemaah. Hahah till next entry guys! ❤

19 thoughts on “Cara-cara Mengambil Gambar yang Cantik guna Handphone sahaja”

  1. YB Shehan says:

    harap akan ada lagi program macam ni. mmg terbaik sangat

    1. Ann Noura says:

      Ya, betul! Memang the best!

  2. tutorial says:

    324743 836055Quite instructive and great bodily structure of subject matter, now thats user pleasant (:. 708706

  3. 783532 250770I got what you intend, saved to bookmarks , extremely decent internet web site . 144059

  4. 170841 206574Properly, that is fantastic, yet consider further options weve got here? Could you mind submitting an additional article relating to them also? Numerous thanks! 364069

  5. 756206 613574Precisely what I was looking for, thankyou for putting up. 792667

  6. ini says:

    773681 816656Hi, Thanks for your page. I discovered your page via Bing and hope you maintain providing far more great articles. 421183

  7. 477214 99965My wife style of bogus body art were being quite unsafe. Mother worked with gun 1st, soon after which they your lover snuck totally free upon an tattoo ink ink. I was sure the fact just about every ought to not be epidermal, due to the tattoo ink could be attracted from the entire body. make an own temporary tattoo 442930

  8. 409570 216026Following study a few of the blog posts on your personal web site now, we actually like your way of blogging. I bookmarked it to my bookmark web website list and are checking back soon. Pls consider my web-site likewise and make me aware in case you agree. 702453

  9. 976295 899069Hey, you used to write amazing, but the last couple of posts have been kinda boringK I miss your wonderful writings. Past couple of posts are just a bit out of track! come on! 499402

  10. 188338 619229Thank you for your really good info and respond to you. 949261

  11. 38231 937014You produced some decent points there. I looked on the internet for that concern and located most individuals goes along with along with your internet web site. 297870

  12. 237034 596804Some genuinely marvellous function on behalf of the owner of this internet site, utterly outstanding content material. 423124

  13. Bmw Service says:

    975856 517012hi, your web site is actually very good. I truly do appreciate your give very good results 341592

  14. nfl odds says:

    836371 856327Some genuinely superb weblog posts on this site , regards for contribution. 825677

  15. 694976 109721You should participate in a contest for among the best blogs on the internet. I will suggest this site! 46849

  16. 237843 657125Outstanding weblog here! Moreover your web site rather a good deal up rapidly! What host are you making use of? Can I get your affiliate hyperlink for your host? I wish my site loaded up as rapidly as yours lol. 856104

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

%d bloggers like this: