Menu

Kapten Black – JK1M10 Team KLCC (Charlie)

22 Comments


Assalamualaikum & Hi guys! Hopefully semua makin fit hehe.. 6 minggu bersama program Jom Kurus 1 Malaysia siri ke 10 (JK1M10) dah pun berakhir. So, Ann nak buat rumusan tentang program ni.

Team KLCC Charlie, dibawah jagaan Kapten Black (Instagram / Facebook), yang mana rasanya nama dia memang no need for any introduction kot. Kalau orang tanya bawah siapa, jawab je ” Kapten Black”, kebanyakannya mesti dah tau siapa tu Kapt Black..

So untuk entry ni Ann nak rungkai satu-satu tentang program ni, dan Kapten Black sendiri.

Program Jom Kurus
Sangat sesuai untuk sesiapa yang taktau macam mana nak start, what should you do, what kind of excercise utk fitness, stamina, etc etc.

Selain tu, program ni juga sesuai untuk orang-orang yang susah untuk istiqomah dalam workout. Contoh terbaik, diri Ann sendiri. Normally dulu memang takkan ada jadual untuk workout. Bila rasa nak, buat lah. Bila rasa malas, biar jela badan ni menggemuk.

But with this program, kita jadi boleh latih diri. Di KLCC, training petang biasanya 2 kali seminggu. Isnin dan Rabu. Malamnya disambung dengan sesi bersukan. Sabtu pula biasanya ada aktiviti tambahan seperti caving, hiking dan sebagainya.. So badan ni dah terlatih untuk workout at least 2-3 kali seminggu. Bila tak buat tu terus rasa bersalah & muncul lah perasaan makin gemuk dan tak sihat tu. Sounds mengada kan haha but itulah fungsi program ni, sebagai “training” untuk keep on amalkan gaya hidup sihat..

Kapten Black (Team KLCC)
Two words to describe him; Funny & Systematic.
Ann taktau how other coaches punya style, but i prefer & memang recommend dekat orang to join KLCC team. Kelakar & at the same time still tegas orangnya. Time berlari, kena lari. Kalau tak, makan lah “jerkahan” yang satu taman KLCC tu boleh dengar lol

Team KLCC CHARLIE…

Kapten Black style of coaching:
1. Denda

Masa awal-awal start jom kurus, Kapten Black akan suruh setiap peserta untuk buat satu pledge atau “aku janji” yang mana kita akan siap-siap tulis reward dan denda bilamana kita capai atau tak capai berat yang kita nak sepanjang 6 minggu program Jom Kurus berlangsung. Contoh pledge macam yang Ann buat di bawah ni..

So, letak lah kan denda-denda yang tak capai dek akal supaya nak taknak, kita turunkan jugak berat. Macam Ann, Ann buat denda tak boleh hiking 3 bulan.. merana mak nak…

Yang kedua pula, setiap minggu wajib untuk turun at least 1 kg dari minggu sebelumnya. Kalau tak, bayar lah korang RM10. Hahaha duit tu masuk tabung untuk cheat party (closing ceremony) masa hujung sesi JK1M. Actually bukan lah 100% about the money, tapi kita nampak bila kita bayar tu , “as a symbol of being a loser for not losing weight” .

Ann pernah turun 950g untuk minggu tu, tinggal 50 gram je nak cukupkan 1kg. Sakit hati tu takyah cerita lah. So dia jadi kinda push kita untuk work harder. Ended up, minggu depannya tu I lost more than I expected hehe..

Denda yang ketiga, kalau peserta tak datang kedua-dua sesi (petang/malam) untuk hari tu, Kapten Black akan kenakan denda yang mana kenalah buat video jumping jack & hantar dalam Whatsapp group.. aduh… species-species yang ala-ala “pemalu” macam Ann ni wajib lah kan berusaha untuk datang supaya nak elak kena denda..

So dari sudut positif, semua denda yang Kapten Black buat ni sebagai “paksaan untuk kita capai berat ideal. Yelah, duit dah keluar, takkan nak main-main pulak kan?

2. Sistematik
Every penurunan, akan direkod & di-update from time to time. Maksudnya setiap minggu kita akan updated dengan penurunan berat. Setiap penurunan, cukup sekilo ke tak, tak turun, or berat naik, semua ada “color code” yang tersendiri. So bila tengok je color code tu, either boleh terus senyum or tepuk dahi 😂

Dalam masa yang sama, fitness test jugak dijalankan sebanyak 3 kali bagi tempoh 6 minggu ni. Ukur lilit lengan, peha, pinggang semua pun diukur dari semasa ke semasa, jadi kita boleh monitor sendiri penurunan dari segi berat / measurement.

Contoh sesi training malam.. Persediaan untuk sukan Ohlimpik (lawan antara kawasan) seperti dodgeball, handball & sebagainya.

Untuk penambahan, di KLCC, Kapten Black ada profesional photographer dia sendiri. Sebab tu kalau tengok kebanyakan gambar yang disnap lawa-lawa.. So with that, moment kita workout tu bolehlah diabadikan.. ecehh.. Kalau nak snap sendiri, mana lah ada masa pulak kan. Tengah plank takkan nak pegang camera pulak kot? hehe

So overall, Ann kasi 5 bintangg untuk program Jom Kurus & Kapten Black. Tak pernah rasa buang masa join sepanjang 6 minggu ni. Apa lagi bila orang sekeliling pun dah tegur makin kurus & nampak fit.. hehehe happy okay. At the same time, Ann tak kata coaches lain tak bagus.. Cuma Ann tak pernah merasa sendiri pengalaman dengan yang lain. Mungkin ok, cuma Ann tak berani lah nak pandai-pandai review kan.

So kepada anyone yang berminat, nanti bolehlah mendaftar untuk Jom Kurus 1 Malaysia bagi edisi ke 11, kalau tak silap Ann akan bermula bulan 9 nanti..

Investment yang berbaloi. Semua orang pun berhak untuk mengamalkan gaya hidup sihat. Ann dah, anda bila lagi? ❤

22 thoughts on “Kapten Black – JK1M10 Team KLCC (Charlie)”

  1. Aznj says:

    Hahaha mesti kapt sengih baca ni

  2. 增大网 says:

    我踩故我在,下次还会来!

  3. 为啥我又来,因为这里百看不厌!

  4. 增大网 says:

    日看博客两三篇,每天生活乐无边!

  5. 817139 657080Taylor Lautner By the way you may want to look at this cool website I found 426503

  6. 466711 8958In case you happen to excited about eco items, sometimes be tough shock to anyone them recognise that to assist make special baskets just for this quite liquids carry basic steps liters associated ceiling fan oil producing. dc free mommy blog giveaways family trip home gardening house power wash baby laundry detergent 570829

  7. 864191 592172I ought to appear into this and it would be a difficult job to go more than this completely here. 596737

  8. suomi says:

    231834 843013Glad to be 1 of many visitants on this awesome web site : D. 710069

  9. sciences says:

    245175 824764I genuinely enjoy looking by way of on this web web site , it holds superb articles . 251005

  10. 536554 30768Hmm is anyone else experiencing difficulties with the images on this weblog loading? Im trying to locate out if its a problem on my end or if it is the weblog. Any responses would be greatly appreciated. 165019

  11. 426438 602499Aw, this was a quite nice post. In thought I wish to put in writing like this in addition – taking time and precise effort to make an outstanding article but what can I say I procrastinate alot and under no circumstances appear to get something done. 257265

  12. 143887 800487I wanted to say Appreciate providing these details, youre performing a great job with the site… 535542

  13. 1uodiyala says:

    860019 496432Spot on with this write-up, I truly think this web site needs a lot far more consideration. Ill probably be once more to read a lot far more, thanks for that information. 464275

  14. jhfn e says:

    593215 563786This write-up is dedicated to all those that know what is billiard table; to all those that do not know what is pool table; to all those that want to know what is billiards; 82362

  15. 80713 458758Precisely what I was looking for, thankyou for putting up. 938788

  16. Aleksandar says:

    230863 290333Merely wanna state that this is very beneficial , Thanks for taking your time to write this. 459416

  17. 241986 187474Keep all of the articles coming. I love reading through your things. Cheers. 999161

  18. 932127 161778Hiya! awesome weblog! I happen to be a every day visitor to your website (somewhat much more like addict ) of this website. Just wanted to say I appreciate your blogs and am seeking forward for much more to come! 278934

  19. 186440 957264Excellent weblog here! following reading, i decide to buy a sleeping bag ASAP 76175

  20. 747211 162075I conceive this site contains some rattling superb details for every person : D. 141262

  21. 419671 863513Id always want to be update on new articles on this web site , saved to favorites ! . 182791

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

%d bloggers like this: