Menu

Siccin: Movie seram dari Turki

23 Comments


Hm, semua salah @mycreepyposta sbb post kat telegram pasal cerita Siccin ni.

Sebagai salah seorang Jipezkripez (follower @mycreepyposta / Jeffrey Zain), makanya bermulalah episod “menggoogle” apa itu Siccin, dan yang best part sekali bila wujudnya muka surat di “tiub awak” 😂

siccin

Siccin (2014). Berdasarkan kisah benar pasal sorang minah ni yang in love dengan sepupu dia sendiri, malangnya sepupu dia tak suka kat dia. Dia goda sepupu dia tu sampailah dia “termengandung”. Satu hari minah ni paksa sepupu dia kahwin, so sepupu dia tampor dia sampai terjatuh dan keguguran. Dengan itu, bermulalah episod kebencian & dendam..(acah dramatik)

Siccin atau “SijJIN” – berkisar tentang penggunaan jin dalam perbuatan santet / santau / sihir. Menurut cerita ni, beribu orang di Turki yang menjalankan aktiviti menyantet & juga yang disantet. Hmm Ann rasa kat Malaysia ni pun ramai jugak lagi yang mengamalkan benda-benda macam ni kan?

Sikit sedutan dari Siccin..

Seram, saspen. Dah lama tak rasa mcm ni. Last time tgk Insidious haritu pun agak mengecewakan.. Kurang menepati piawaian. Ni Ann dok tunggu The Nun pulak keluar tahun ni. Hopefully tak mengecewakan.

Bila dah layan satu, kenalah layan next Siccin pulak. Kalau check dah ada Siccin 2 (2015), Siccin 3 (2016) dan Siccin 4 yang baru je keluar last year (2017). So, Marathon lah gamaknya ni.. Almaklum, dah lama tak fefeeling tengok cerita hantu yang duk gegar jiwa..

Mungkin sebab background “Islam @ Islamic” dalam cerita ni buat kita rasa lebih dekat & menjiwai. Yelah, mostly cerita omputeh guna Bible & salib kan untuk perubatan.Yang ni menggunakan ayat-ayat suci Al-Quran. Walaupun ada scene yang pelik-pelik tapi takpelah, bersangka baik yang tu mungkin mazhab lain. Who are we to judge right?

Setakat yang Ann faham, antara satu-satu movie (Siccin 1-4) ni tak ada kaitan pun.. Cuma mereka nak ketengahkan isu berleluasanya penggunaan jin untuk tujuan keburukan.

So kepada sesiapa yang dahagakan cerita genre seram yang best, sila lah tonton Siccin. Link as follow:

https://youtu.be/LGcK__gYX8E

Excited post dekat story suruh orang tengok.. hehe

Nak kasi rating berapa tu tak sure, sebab dia tak macam typical cerita hantu. So dia jadi gagal untuk dibandingkan.

Yang paling best bila unexpected ending, memang lain dari yang lain. Yang paling penting tu, boleh tahan jugak lah sebelum tidur tu terbayang.. haha lama dah takde feeling cenggini. Haha so to all, selamat menonton dan dihantui ! 👻

Btw, untuk review Siccin 2, baca sini.

Link to my facebook: www.facebook.com/annnouraa

Link to my instagram: www.instagram.com/annnoura

Til next entry guys! ❤

Tags: , , ,

23 thoughts on “Siccin: Movie seram dari Turki”

  1. mas saari says:

    Wahhh best ni, akak peminat cerita seram walaupun agak penakut gak. TQ share link, malam ni nak tengok dalam gelap. Baru feel seram, hehehee!

    1. Ann Noura says:

      Haha tengok kak.. rugi tak tgk. Hehe

  2. Haa.. Takut kang tido kepit ngan mak.. Lols

    1. Ann Noura says:

      Haha duk dalam selimut kepit bantal je. Hehe

    2. Lyana says:

      Isya Allah tak kot? Saya tengok sendiri2 malam jam 12.30am. tapi sampai Siccin 2 je. Tak larat sebab esok nak kerja. Siccin 1 tengok sampai habis. Relaks je… Siccin 2 lembab sangat perjalanan cerita sampai tersengguk2 sebab tertidur. agak2 nak 19 minit terakhir barulah movie tu ‘fast’. Dah macam tengok filem Hindustan yang banyak lagu sampai nak tertidur lak…huhuhu.

      Apa yang penting…semua itu jangan terbawa2 dalam diri. Andaikan ada kuasa yang maha hebat lagi iaitu Allah SWT. Tak ada yg setanding dengannya. Jangan fikir bukan2 dalam kepala. Jadikan ia hanya sebagai hiburan. Memang mentera dia betul. Tengok gaya pun dah tau.

      Cuma ada semacam satu kekesalan & kemarahan dalam jiwa…kenapalah diterbalik2 & campur aduk ayat al-Quran dan buat sesuatu yang jahat itu dengan nama Allah. Subahanallah…menyekutu Allah…!

  3. Razif says:

    Saya konfius masa starting lagi. Baca ayat quran tapi macam sihir.

    1. Ann Noura says:

      Yang saya faham, ya itu sihir. Sihir dengan penyalahgunaan ayat Al-Quran.

  4. Ukhty green says:

    Sy x fhm akhir cerita tu…knapa ank dia pulak…dn org yg nk ubat isteri dia tu apa jd?

    1. Ann Noura says:

      Xfaham soalan. Kenapa dgn anak siapa?

    2. Hani says:

      Menstrual blood tu budak pmpuan tu punya bukan Nisa punya. Thats why Aznur pun kena ganggu. Dia sepupu Kudret so anak Kudret ada pertalian darah la ngan Aznur. Kiranya Aznur dah tersalah target. Ingatkan pad tu Nisa punya tapi rupanya anak dia punya. Asalnya those yg ada pertalian darah ngan Nisa yg akan mati tapi disebabkan yg kena rasuk tu sbenarnya anak Nisa so thats why Aznur pun kena jugak.

    3. Airis says:

      Oznur ambil darah haid dr toilet nisa.. Die ingat itu darah nisa.. Sebenar nya itu darah haid anak nisa..sebab tu anak nisa yg dirasuk.. Dan disebabkan itu oznur pun diganggu sebab oznur kan ada pertalian darah dengan anak nisa tu.. Jin tu akan bunuh semua org yg ada kaitan darah dengan orang yg dirasuknya.

  5. Min says:

    Eiii cam best je kak min dah la mmg suke cte2 seram gini. Nak marathon gak la

  6. awi says:

    sy lagi nonton film ni…

  7. KlaudiaBold says:

    I have checked your website and i have found some duplicate
    content, that’s why you don’t rank high in google, but there is a tool that can help you to create 100% unique content,
    search for: SSundee advices unlimited content for your blog
    KlaudiaBold recently posted…KlaudiaBoldMy Profile

  8. 950614 672350As I site owner I believe the articles here is genuinely amazing , thankyou for your efforts. 237756

  9. DanTDM says:

    I was curious if you ever thought of changing the page layout of
    your website? Its very well written; I love what youve
    got to say. But maybe you could a little more in the way of content
    so people could connect with it better. Youve got an awful lot of text for only having 1 or 2 pictures.

    Maybe you could space it out better?
    DanTDM recently posted…DanTDMMy Profile

  10. 139765 618362I saw your post awhile back and saved it to my computer. Only lately have I got a chance to checking it and need to let you know nice work. 985052

  11. “Enjoyed every bit of your article post.Much thanks again. Great.”

  12. animales says:

    95362 633526I used to be a lot more than pleased to seek out this internet-site.. I dont even know how I ended up here, but I thought this post was excellent. A lot a lot more A rise in Agreeable. 984084

  13. 957168 645451I was looking at some of your articles on this web site and I believe this internet web site is genuinely instructive! Maintain on posting . 31423

  14. 786718 128985I certainly enjoyed the method that you explore your experience and perception with the area of interest 147957

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

%d bloggers like this: