Menu

Tourism Malaysia: Ke UTM kita ! Macam-macam Ada Part 1

14 Comments

Assalamualaikum & Hi guys!

Satu pepatah: Di mana ada kemahuan, di situ ada jalan. Tu je pepatah yang sesuai untuk ni “adventure” kalini. Ann punya semangat nya nak pegi, sampai merempat lah sorang-sorang dekat Terminal Bersepadu Selatan tu .

Ala – ala survival sikit.. hehe

Bukan tunggu bus kat situ, tapi sebab van katanya nk gerak pukul 7.30am dari Putrajaya Sentral. Ann takut lah karang lambat, xsempat pulak nk sampai situ on time. Jadi lah dapat “homestay free” satu malam sementara nak tunggu gerak naik ERL pukul 6am tu. Ala orang kata hikers kan, biasalah, dalam hutan tidur atas akar tunggul kayu pun boleh, apa ada hal ye dak?

So, sampai je dekat Putrajaya Sentral, Ann dengan rakan Blogger, TatiMansur (KakTi) & 7 agensi pelancongan yang lain gerak lah ke Universiti Teknologi Malaysia (UTM) di Skudai. Ni kira program Tourism Malaysia bersama Universiti Teknologi Malaysia (UTM), Skudai untuk “Lawatan Kemaskini Kampus Ekopelancongan”.

Pada mulanya, Ann tertanya-tanya juga, macam mana UTM sebagai ekopelancongan. Mungkin Ann sendiri tak didedahkan dengan benda-benda macamni.. Bila dah ke sana, baru Ann tahu, banyak rupanya aktiviti menarik yg boleh dijalankan, dan semuanya di dalam UTM itu sendiri. Contoh-contoh aktiviti seperti berkuda, menaiki ATV(all trained-vehicle), stargaze, belajar membuat pewangi (perfume) dan minyak urut sendiri, menaiki basikal elektrik, pemprosesan bahan terbuang dan sebagainya.

Jujurnya, Ann sbg pelajar UTM, Ann agak malu sebab Ann tak pernah tahu pun adanya aktiviti-aktiviti sebegini di UTM. Tapi mujur lah Ann UTM di cawangan Kuala Lumpur, jadi dimaafkan lah ye.. hehe Dalam entry ini, Ann nak ceritakan antara aktiviti-aktiviti menarik yg Ann lakukan sepanjang 2 hari program kali ini.

Hari pertama

Ann bergerak dari Putrajaya bersama agensi-agensi di bawah Tourism Malaysia sekitar 8.30 pagi, dan tiba di UTM, Skudai sekitar jam 12.30 tengah hari. Sesudah mendaftar, taklimat diberikan oleh Ketua Unit Ekopelancongan iaitu Encik Zaidi bin Hj Mohamed. Sesudah taklimat, makan tengahari & berehat sebentar, tepat jam 2.45 petang, kami menaiki bus untuk memulakan aktiviti!

First tempat yang kami lawati adalah Perpustakaan kat sana. Kira senang cakap macam ada pameran gituuu..

Kemudian kami dibawa ke area Galerium yang bertempat di dalam perpustakaan juga..

Barang-barangan dengan teknologi lama cthnya seperti “typewriter, mesin ambil gambar yg besar gedabak tu semua ada.. nah tgk la sendiri ni ha

Mana nak dapat tengok dah zaman sekarang ni benda benda mcm ni. Rasanya zaman Ann ni sempai tengok typewriter je kot. Yang lain semua taktau.. Haa, banyak benda tau blh belajar.. ni ha, jubah jubah konvo UTM dari awal2 zaman first edition githeeww pun ada. Ann ni student UTM juga, tengok ni terus excited jadi tak sabar nak konvo hehe

Habis pusing-pusing kawasan sekitar dan agak-agak otak ni dah super mampat dengan pelbagai informasi, kami dibawa pula keluar . Nak tau ke mana?

Tanah Asal

Sesudah habis sesi di perpustakaan, kami dibawa ke kawasan luar yang mana ada tanah yang sudah disimen sekelilingnya dan nampak gayanya seperti dibuat peringatan. Masatu En Zaidi tanya, “cuba teka ni apa?” Ann dengan konfidennya melawak, Ann jawab “Busutt!” Semua gelakkan Ann masatu. Almaklumlah, nak “break the ice” omputih kata kan.. karang serius sangat pun bosan juga kan.. tapi apa-apa pun, memang sah-sah lah bukan busut ye..

So it turns out to be itu adalah ‘tanah asal’ yang tinggal di UTM ni. Wahh Ann terkejut & tak sangka betul, tanah asal masih wujud di sini.. kiranya UTM “preserve” la yg dikatakan tanah asal ni..

Tak cukup dengan ni, ilmu juga ditambah dengan pendedahan tentang pemprosesan bahan-bahan terbuang menjadi bahan berguna. Hehe sampaikan daun-daun kering sekitar utm pun diproses juga tauu sbg bahan bakar .. nak buat bbq nnt senang lah tak payah susah-susah nak kutip satu satu daun.. hehe

Aktiviti lepasni, yang Ann kira antara yang paling menarik yang ada iaitu pengalaman Ann berbasikal menggunakan basikal elektrik, first pengalaman menaiki ATV dan star gaze! Siap ada yang tergolek lg dari ATV! Kalau nak tau cerita, nantikan PART 2! Okbye till next entry! ❤

14 thoughts on “Tourism Malaysia: Ke UTM kita ! Macam-macam Ada Part 1”

  1. 541519 620781Hi! I discovered your site accidentally today, but am actually pleased that we did! Its not only entertaining, but in addition straightforward to make use of in contrast to lots that Ive viewed! 851257

  2. 197498 153477But another intelligent weblog! Completely cannot wait for a lot a lot more! 14618

  3. Pedja says:

    894853 649123Beging with the entire wales effectively before just about any planking. Our own wales can easily compilation of calculated forums those thickness analysts could be the comparable to some with the shell planking along with far more significant damage so that they project following dark planking. planking 458347

  4. 473931 493285Exceptional post. I was checking constantly this blog and Im impressed! Quite useful info specially the last part I care for such info much. I was seeking this specific info for a long time. Thank you and finest of luck. 9822

  5. 318713 847610A person essentially lend a hand to make significantly articles I may state. That is the quite very first time I frequented your site page and up to now? I amazed with the research you produced to create this particular publish incredible. Fantastic activity! 560829

  6. 711476 288740Hello! I simply would like to give a huge thumbs up for the excellent info youve here on this post. I may well be coming back to your weblog for far more soon. 536952

  7. 289182 689558I like the valuable information you provide in your articles. Ill bookmark your blog and check once more here regularly. Im quite certain Ill learn several new stuff correct here! Excellent luck for the next! 483412

  8. iqs says:

    605633 41092I really enjoy examining on this internet web site , it has got wonderful posts . 375160

  9. 803086 6099I visited plenty of website but I conceive this 1 holds something special in it in it 578461

  10. 599861 219170Wohh just what I was seeking for, thanks for putting up. 58964

  11. 543068 431041Thanks so a lot for yet another post. I be able to get that kind of information information. friend, and exactly. 164420

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

%d bloggers like this: