Menu

Tourism Malaysia: Visit MY Sarawak Day 1

27 Comments

Assalamualaikumm & salam sayang semua dari Borneo! Harap semua sihat-sihat belaka as always. This time Ann nak cerita tentang jemputan untuk mengikuti satu program bersama Tourism Malaysia, iaitu bagi mempromosikan Ekopelancongan di Kuching, Sarawak yang berlangsung pada 19-23 November 2017. 5 hari tauu nak kena tinggal makmal dan kerja penulisan untuk Thesis #annnouramasterjourney, tapi disebabkan Ann rasa peluang ni bestt sangat, Ann tutup mata je, men”super-busy” kan diri Ann 2-3 minggu sebelum ke Sarawak ni supaya Ann blh bercuti dengan hati yang tenang. Ann excited sangat, salah satu sebabnya Ann tak pernah naik kapal terbang! Teruk juga lah Ann diketawakan & orang tak percayakan Ann..

Sementara 1jam 20 min perjalanan tu, sempatlah Ann berborak dengan akak duduk sebelah. Orang sarawak baru balik dari jalan-jalan di Bandung. Bercerita pengalaman dia.. best sgt dengar.. hehe Setibanya di airport Kuching dalam jam 10.20am, ternampak pula Hazama tengah queue nak turun flight.. apa lagi, selfie satu…

Naik sahaja bas, apa lagi, perkara pertama kami buat, pergi makan! Kami dibawa terus ke Restoran Dayang Salhah yang berlokasi di Hotel Pullman. Di sini kami dijamu dengan pelbagai hidangan seperti umai, sambal lada hitam, ikan masak asam tumis, daging masak kicap, ayam masak merah, sayur keladi, midin & sayur nangka. Nah, silalah cuci mata..

Rasa sambal lada hitam dia memang padu habis! Lada hitam yang fresh digaul dgn ikan bilis. Gaul dia saja dengan nasi pun dah cukup..

Bagi yang tak tau, umai ni ialah ikan mentah yang digaul dengan limau, cili, halia, serai, bawang putih, garam & sikit rencah cukup rasa & di’perap’ dalam sejam sebelum dimakan.

Kira ni first time lah sebab Ann tak pernah makan umai sebelum ni. Seriously, rasa dia sedapp sgt. Ann dah plan dah nak try buat bila balik KL nanti (bila lah tu).. hehe

Selepas makan, kami pergi melalui kawasan yang menarik berserta penerangan dari encik Guide kami, Mr. Teddy seperti sebelum ke Waterfront. Kemudian kami di bawa pula ke acara penutupan sukan air Sarawak Regatta, Kuching Waterfront Festival. Tengok lah sendiri betapa meriahnya pesta Regatta ni. Kepada yang tak tau Regatta tu apa, senang nak cakap, dia ala-ala sampan macam tu tapi panjaaang.. reka bina nya unik & cantik. Zaman dulu-dulu, Regatta ni diperbuat dari kayu tau, kiranya senang cerita memang sadoo lah lengan-lengan kan nak mendayung tu.. hehe.. tapi sekarang tak ada lagi.. semua diperbuat dari fiber glass yang mana jauh lebih ringan dari kayu.. nah, cuci mata tengok sendiri lah macam mana rupanya Regatta ni..

Dekat area Waterfront ni terletaknya Jambatan Darul Hana, yang memakan masa 6 tahun untuk disiapkn.. Ala – ala “pelancong” macam Ann ni excited lah datang sini..

Ohh Malaysia is soo hot.. hehe

View di sini berlatar belakangkan Astana & Dewan Undangan Negeri Sarawak.

Dah lepas peluh-peluh layan penat & view, dalam jam 3.30 pm kami bergerak ke Riverside Majestic Hotel. Sesudah check in, kami berehat sebentar sementara menunggu aktiviti seterusnya pada jam 6 petang.

View dari bilik..

Then, bila hari dah gelap it’s makan timee! Kami bergerak untuk makan malam di Top Spot Seafood Food Court. Alahaii makan yang dihidangkan tu tempting habissss. Nah penggemar seafood, jemput cuci mata..

Yang penting sekali jangan risau tau, makanan di kedai-kedai Top Spot Seafood ini SEMUANYA dijamin HALAL. Hidangan seperti sayur midin, udang goreng butter, sotong dan sebagainya sangatlah segar & sedap!

Yang mengejutkan kami, bila ditanya anggaran kos untuk makanan macam ni, jawapan yang diberi dalam lingkungan RM25 sahaja untuk seorang! Masing-masing ternganga kejap bila dengar sebab macam tak percaya. Macam ni punya banyak & sedap, serius berbaloi habis!

Makan sampai ke tulang.. Bersama agensi pelancongan tempatan, Mrs. Melissa.

Dah habis makan, kita jalan-jalan layan Konsert Penutup Sarawak Regatta & view yang awesome!

View dari bot untuk ke seberang sungai. Cari kek lapis sarawak..

Sampai sini saja entry untuk day 1 dari Borneo! Full of experience and good memories! Ni baru sikit tau.. Nantikan next entry ya guys! ❤

27 thoughts on “Tourism Malaysia: Visit MY Sarawak Day 1”

  1. Jean Gallyot says:

    Sarawak memang sangat cantik!!! Tempat makan dia pun sedap² blaka….

    1. Ann Noura says:

      Hahaha setujuuu! makan memang winnn dekat sini! Taknak balik semenanjung rasanya hahaa

  2. Eyqa Hasnan says:

    Lawa gilaaaaaaaaaaaaaaaaaaa! Tapi best oii. Sempat jugak eh bergambar dengan Hazama.

    1. Ann Noura says:

      Lawaa eyqaaa! Takleh move on tgk view.. hahaa hazama ajak perform sekali Ann cakap tayah laa loll

  3. bestmya..LN pon taj pernah naik flight

    1. Ann Noura says:

      Ehh yeke? Laaa adaa geng rupanyaa. Nanti mesti kena gelak jgk mcm Ann . Sobbsss

  4. SalinaJohari says:

    tak pernah lagi sampai Kuching…teringin jugak nak ke RestoranDayang Salhah tu.

    1. Ann Noura says:

      Sedapp makanan dekat dayang salhah ni. Harga pun berpatutan. U should come at least once ❤

  5. Permatabiru says:

    Bestnya..harap2 oneday dapat la jejak kaki ke borneo juga hihi

    1. Ann Noura says:

      Amiinnn. InsyaAllah one day yaa ❤

  6. mas saari says:

    Suka Sarawak, makanan best! Terutama Mee Kolok dan Laksa Sarawak.

    1. Ann Noura says:

      Alaa tulaa mee kolok tak sempat try… Huhuhu rugi betul!

  7. Yogi says:

    Wahhhh,,mr.teddy ! Seriously dia bnyk cakap ! Nice information 👍

    1. Ann Noura says:

      Hahaha thankss! Eh kenal Mr Teddy?

  8. interview says:

    802066 1374I gotta bookmark this website it seems quite beneficial . 12189

  9. 267033 306005I located your weblog website on google and check a couple of of your early posts. Proceed to maintain up the superb operate. I just additional up your RSS feed to my MSN Data Reader. In search of forward to reading extra from you later on! 562312

  10. 273105 279172I gotta favorite this web website it seems really beneficial . 722514

  11. 810519 583283Beneficial info and superb style you got here! I want to thank you for sharing your tips and putting the time into the stuff you publish! Wonderful work! 618334

  12. 322210 783420I likewise conceive so , perfectly written post! . 505701

  13. 496974 900246Oh my goodness! an outstanding post dude. Numerous thanks Even so We are experiencing issue with ur rss . Dont know why Not able to sign up to it. Could there be anybody finding identical rss dilemma? Anyone who knows kindly respond. Thnkx 305193

  14. Tuzilac says:

    623650 261648the most common table lamp these days nonetheless use incandescent lamp but some of them use compact fluorescent lamps which are cool to touch.. 734079

  15. 541676 512942I got what you intend,bookmarked , really good internet internet site . 346100

  16. 117211 733536I gotta favorite this internet site it seems really beneficial . 613793

  17. 304184 803816Discovered this on MSN and Im pleased I did. Nicely written article. 267955

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

%d bloggers like this: